środa, 31 grudnia 2014

Tort Świnka Pepa

Dla wielkich i małych fanów popularnej kreskówki Świnki Pepy.



Przepis na biszkopt:

Składniki:
  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mączki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao




Kroimy biszkopt na 3 części.


Rozpoczynamy przekładanie. Do tego tortu wykorzystałam znaną już nam masę mascarpone oraz brzoskwinie.

Masa Mascarpone

 
Składniki:

  • serek mascarpone 250g
  • żółtko
  • cukier waniliowy
  • cukier puder 3/4 szklanki 
Rada
Jeśli dodamy mniej cukru aby była mniej słodka należy dodać jeszcze jeden serek mascarpone aby masa była odpowiednio gęsta.




Dobrze sprawdza się pokrojenie brzoskwiń w półksiężyce.



Przełożony tort wkładamy do lodówki i szykujemy masę maślaną.


Masa maślana:

Składniki:

  • 200g masła 
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1-2 łyżki mleka
Masą maślaną cienką warstwą smarujemy cały tort tak aby uzyskać gładką powierzchnię.


Dekorowanie tortu :-)
Krok po kroku jak powstawał tort Świnka Pepa







Chmurki









Smacznego i miłej zabawy:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz