Wykonanie:
Pieczemy biszkopt według przepisu z strony
http://tortyaliny.blogspot.com/p/blog-page_21.html
Składniki:
- masa mascarpone z strony
- http://tortyaliny.blogspot.com/p/masa-mascarpone.html
- mandarynki 3 sztuki
Nowość:
Masa maślana:
- 200g masła
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1-2 łyżki mleka
Aby moje torty były lepsze i trwalsze użyłam masy maślanej, która sprawia, że masa plastyczna nie "poci się" i trzyma lepiej tortu.
Do nasączenia biszkoptu użyjemy soku z mandarynek.
Krok 1.
Pieczemy biszkopt.
Dzielimy na równe części. Górną część zostawiamy półokrągła, aby łatwiej nam było formować kształt półkola.
Krok 2.
Przygotowujemy owoce. Mandarynki obieramy i wkładamy do naczynia. Zasypujemy cukrem aby puściły sok, który wykorzystamy do nasączenia biszkopty.
Robimy masę mascarpone....
Nasączamy tort sokiem z mandarynek. Nakładamy krem i mandarynki na pierwszą warstwę. Kolejną warstwę nasączamy i nakładamy masę. Na wierzch kładziemy ostatnią część biszkoptu.
Krok 3.
Wyrobioną masę maślaną nakładamy na torcie.
Krok 4.
Szykujemy potrzebne rzeczy do dekoracji tortu. W tym przypadku masa cukrowa i czarny barwnik.
Rozwałkujemy masę tak aby pokryć tort.
Przenosimy za pomocą wałka lub rąk masę na tort.
Wygładzamy, pilnujemy aby usunąć pęcherzyki powietrza. Odcinamy nadmiar masy.
Następnie już precyzyjnie odcinamy resztę nadmiaru masy cukrowej i dokładnie formujemy aby wykończenie było estetyczne.
Rysujemy narzędziem linie pomocnicze do czarnych pasków. Następnie używając narzędzia z końcówką kulki robimy delikatne wgłębienie wzdłuż linii.
Pędzelkiem rozpoczynamy malowanie po liniach. Nie spieszymy się, wymaga to dużego skupienia i precyzji.
Napis szykujemy tak samo jak linie piłki.
Rada:
Pamiętaj, aby po nałożeniu masy maślanej wstawić tort do lodówki na minimum 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz