Składniki:
- 6 jaj
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mączki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Składniki do masy mascarpone:
- 3 serki mascarpone
- 2 żółtka
- 2 torebki cukru wanilowego
- 1/2 szklanki cukru pudru (można więcej, jeżeli jest zbyt rzadka masa)
- 200g masła
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1-2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Piekarnik ustawiamy na temperaturę 160 C z termoobiegiem.
Przesiewamy mąkę i kakao. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy je w osobnym naczyniu na gęstą pianę. Możemy dodać szczyptę soli gdyż wtedy białka lepiej się ubiją. Pod koniec ubijania jajek jak widzimy, że piana jest już gęsta i stabilna dodajemy po łyżce cukru, dalej ubijając.
Po ubiciu piany na gęsto zaczynamy dodawać po jednym żółtku dalej ubijając. Dodajemy przesiane i wymieszane mąki stopniowo aby nie zburzyć napowietrzonej struktury ubitych jaj z cukrem. Mieszamy łyżką lub mieszadłem miksera na najniższych obrotach.
Gotową masę ciasta przelewamy do tortownicy. Należy piec w temperaturze od 160 do 170 C w nagrzanym piekarniku przez 30-45 minut. Sprawdzajcie patyczkiem czy się upiekł.
Uwaga!!!
Po upieczeniu upuść płasko tortownicę z biszkoptem z wysokości 50 cm na podłogę dwukrotnie. Ma to na celu wyzwolenie ciasta z nagromadzonych wewnątrz pęcherzyków powietrza, odpowietrzenie, po to by nie opadło :)
Gotowy biszkopty wycinamy w kształt Ninjago.
Z odkrojonych boków dokładamy biszkopt u podstawy aby proporcji postaci były zachowane.
Zaczynamy przekładanie wcześniej zrobioną masą mascarpone http://tortyaliny.blogspot.com/p/masa-mascarpone.html oraz dodajemy rozmrożone wiśnie.
Tak postępujemy z każdą warstwą.
Kolejnym krokiem jest wyrobienie masy maślanej.
Po wyrobieniu masy nakładamy ją równomiernie na tort. Wstawiamy tort do lodówki.
Dekorowanie tortu tak aby powstał Ninjago zaczynamy od dolnych warstw masy lukrowej.
Tak samo pyszny jak i piękny - polecam - mama Kazika :)
OdpowiedzUsuńWitam, jakie wymiary ma blaszka zebyupiec biszkopt ?
OdpowiedzUsuń