No i powstał pomysł. A oto efekt i receptura na jego wykonanie.
Baba Stasia
Składniki:
- 6 jaj
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mączki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny Kasi
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżki octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat
Przygotowanie:
Cukier ucieramy z margaryną, dodając powolutku jajka. Masa jest utarta, kiedy nie wyczuwamy grudek cukru. Sypiemy mąkę i mączkę ziemniaczaną cały czas mieszając mikserem.
Dodajemy aromat i proszek do pieczenia, a na koniec wlewamy ocet i olej. Wszystko mieszamy na jednolitą ładną masę.
Czas pieczenia:
- małe babeczki takie jak moje: piekarnik ustawiamy na temperaturę 180 C i pieczemy przez 17-20 minut
- blaszka duża średnica 26 cm: piekarnik ustawiamy na temperaturę 180 C i pieczemy przez 50 minut.
Ocet można zastąpić sokiem z połówki cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz