- 150 g dowolnej czekolady
- 150 g masła
- 300 g mąki owsianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- niecała szklanka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 170 ml mleka
Przygotowanie:
Rozpuszczamy masło w rondelku i studzimy.
W mikserze mieszamy jajka i mleko do jednolitej konsystencji
Przesiewamy mąkę przez sitko wraz z kakao. Dodajemy proszek do pieczenia i sodę.
Do sypkich składników dodajemy mleko z jajkiem i masełko. Wszystko razem mieszamy łyżką.
Gotową masę przekładamy do papilotek łyżeczką.
Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 180°C przez 20 minut.
Rada:Jeśli chcesz upiec tradycyjne muffinki z czekoladą użyj mąki pszennej zamiast owsianej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz