czwartek, 4 grudnia 2014

Tort Mikołaj

Moja niespodzianka świąteczna o której pisałam... wygląda tak:



Jak zrobić? Już tradycyjnie przepis na biszkopcik na stronie: http://tortyaliny.blogspot.com/p/blog-page_21.html

A oto etapy tworzenia, krok po kroku...

Krok 1.

Dzielimy biszkopt na tyle części ile potrzebujemy.

Krok 2.

Przygotowujemy masę http://tortyaliny.blogspot.com/p/masa-mascarpone.html i składniki do przełożenia tortu w ty przypadku żelki truskawkowe :-) oraz czerwony barwnik spożywczy.





Krok 3. 

Zaczynamy przekładanie tortu, pierwsza masa bez dodatków, następna z żelkami i ostatnia również bez dodatków. Na koniec całość obkładamy masą, kształtując w ten sposób kształt jaki chcemy uzyskać. Wkładamy tort do lodówki, aby masa dobrze stężała.





Krok 4.

Do wykonania tego tortu potrzebujemy masy cukrowej w kolorach: czerwona, cielista, biała, czarna, brązowa i żółta. Również potrzebować będziemy barwnik spożywczy różowy oraz cukier puder i odrobinę wody ( do wykonania rumieńców). Przygotowujemy po kolei każdy element z masy i składamy w nasz projekt tortu.






Smacznego :-)

Rada:
Rumieńce: weź niewielką ilość wody i cukru pudru. Wymieszaj jak robimy lukier, następnie dodaj barwnik. Nakładaj na masę palcem tworząc koła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz