- Do obłożenia tortu, dzięki czemu położona na niej masa cukrowa nie "poci się".
- Do dekoracji tortów i muffinek
1. Do masy maślanej potrzebujemy:
Ucieramy miękkie masło tak aby stało się puszyste. Dodajemy cukier puder, aromat i mleko. Gotową masą obkładamy cały tort, starając się, aby była ona cienką warstwą.
2. Masę maślaną używamy również do dekoracji. W tym przypadku stosujemy inne proporcje składników:
- 250 gr miękkiego masła
- 600 g cukru pudru
- 6 łyżek mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Za pomocą miksera utrzyj masło na puszystą masę następnie dodaj ok. 400 g cukru pudru i szczyptę soli. Miksuj. Masa może stać się sucha, więc dodaj 3 łyżki mleka i ekstrakt waniliowy. Miksuj. Dodaj resztę cukru pudru, dalej mieszając. Dodaj 3 łyżki mleka i miksuj, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Jeśli masa jest za gęsta, dodaj jeszcze niewielką ilość mleka.Jeśli chcesz aby twoja masa do dekoracji była kolorowa dodaj odpowiedniego barwnika.
Czy zamiast masła może być np. KASIA ? :)
OdpowiedzUsuńJa używam margaryny Tortowej z biedronki :) masa maślana wychodzi świetna! Próbowałam innych margaryn i czasami mi się ważyła masa, ta najtańsza sprawdza się idealnie.
UsuńJa używam margaryny Tortowej z biedronki :) masa maślana wychodzi świetna! Próbowałam innych margaryn i czasami mi się ważyła masa, ta najtańsza sprawdza się idealnie.
UsuńNie, masła to masło, a margaryna to margaryna, margaryna szybciej się rozpuszcza i taka masa nie spełniałaby swoich funkcji jako kleik pod masę plastyczną. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam. Czyli tą masą można bezpśrednio obłożyć tort zamiast masy cukrowej co ją się wałkuje?
OdpowiedzUsuńNikt nie podaje ile taką masę miksować ? Pytam, bo masa jest zazwyczaj biała a masło przecież żółte.Podejrzewam, że dłużej miksowane zmienia kolor na biały. Poza tym moja masa mimo,że z tego przepisu nie jest tak...jakby to określić...nie da się tak ładnie obłożyć tortu bo się marze.Czy to znaczy, że za krótko miksuję ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńnajlepiej miekkie bardzo maslo w temperaturze pokojowej miksowac i do smaku dodawac cukru pudru...ja jeszcze dodaje soku z cytryny azeby troche zabic smak masla...wychodzi super...
Usuńtrzeba tak miksowac azeby nie byl wyczuwalny cukier puder. najlepiej maslo bo tak jak pani wyzej wspominala masa nie poci sie ...margaryne odradzaqm tort nie bedzie smaczny. nie ma okreslonych minut na miksowanie masla....to trzeba widziec :P
OdpowiedzUsuńNie zgadzam się z osobami co mówią że masa maślana musi być z masła . Robiłam z margaryny Kasia i też wyszła nie było różnicy między masa maślana z masła a ta z margaryny . Tort też świetnie się trzymał nie pocil stał ok 3 godziny w ciepłym i nic mu nie dolegało a 2 dziwn juz jest w lodowce resztka tortu i nadal ma sie
UsuńJa dałam tyle cukru ile pisało i masa jest tak słodka że aż mdli...zepsułam tylko torta😭
OdpowiedzUsuńTo jest masa do obłożenia tortu i dekorowania a nie jako masa do przełożenia!
UsuńCzy na tą masę można położyć róże z lukru plastycznego
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńBede robiła tort śmietanowy na który chce położyć figurki literki z masy cukrowej czy mogę zamiast śmietany na górę poloxycvmase maślana ? Nie popłynie mi to ?
OdpowiedzUsuńPod figurki tylko masa maslana lub ganach, śmietana ma dużo wody I rozpuszcza masę cukrową
UsuńSolidnie napisane. Pozdrawiam i liczę na więcej ciekawych artykułów.
OdpowiedzUsuń