BIszkopt puszysty

Przepis na puszysty biszkopt.
Biszkopt ten trudniej się dzieli na warstwy. Dobrze go przygotować gdy nie nasączamy biszkoptu, ponieważ sam w sobie jest już wilgotny.

Składniki:
  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mączki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao (w wersji kakaowej)




Przygotowanie:

Piekarnik ustawiamy na  temperaturę 160 C z termoobiegiem.
Przesiewamy mąkę i kakao. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy je w osobnym naczyniu na gęstą pianę. Możemy dodać szczyptę soli gdyż wtedy białka lepiej się ubiją. Pod koniec ubijania jajek jak widzimy, że piana jest już gęsta i stabilna dodajemy po łyżce cukru, dalej ubijając.


















 



Po ubiciu piany na gęsto zaczynamy dodawać po jednym żółtku dalej ubijając. Dodajemy przesiane i wymieszane mąki stopniowo aby nie zburzyć napowietrzonej struktury ubitych jaj z cukrem. Mieszamy łyżką lub mieszadłem miksera na najniższych obrotach.
 

Gotową masę ciasta przelewamy do tortownicy. Należy piec w temperaturze od 160 do 170 C w nagrzanym piekarniku przez 30-45 minut.  Sprawdzajcie patyczkiem czy się upiekł. 


Uwaga!!!
Po upieczeniu upuść płasko tortownicę z biszkoptem z wysokości 50 cm na podłogę dwukrotnie. Ma to na celu wyzwolenie ciasta z nagromadzonych wewnątrz pęcherzyków powietrza, odpowietrzenie, po to by nie opadło :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz